TED Talk – Tim Ferriss berättar hur det går att använda dekonstruktion för att bemästra vilken färdighet som helst

Öva på de viktigaste 20%-en av det du ska lära dig, så att du får ut 80% av det totala resultatet. Inom kinesiska kan det t.ex. vara att lära sig de ca 2000 mest använda kinesiska tecknen. På så sätt kan du förstå det mesta av det som du kommer att encounter.

En TED Talk som, tillsammans med annan information, har satt väldigt mycket fart på mitt lärande de senaste veckorna. Efter min senaste krasch trodde jag att det viktigaste för mig skulle vara att fokusera på en enda sak i taget under många månader, kanske t.o.m. i flera år. Men insikterna jag har haft under min rehabilitering, och även det sättet jag lever mitt liv på, har lett till något helt oväntat. Så istället för att fokusera på ett enda ämne i ca 5-14 dagar, beroende på ämnets komplexitet har jag kunnat fokusera på dem i 2 dagar. Och därmed fått en tydlig bild av grunden, kunnat spinna vidare på de lärdomarna och sedan hoppat på nästa ämne.  Inte för att jag stressar, utan för att jag vet om att jag får ut mer av att lära mig många olika grunder, som jag sedan bygger vidare mer på, jämfört med om jag bara fördjupar mig i ett enda ämne under en längre period. Skillnaden i hur den nya kunskapen formar och blandas i min hjärna har lett till många häfitga insikter, upplevelser och samtal.

Några nyckelidéer som jag har använt och/eller som jag kommer att använda mig av:

  • Att göra tvärtom än det som massorna säger att du ska göra kan vara en viktig  faktor som gör att du blir riktigt grym. Om du får ett råd gör ett tankeexperiment som bygger på “Vad händer om jag gör tvärtom?“. För mig har det lett till många fascinerande upplevelser på kort tid. Plus att jag ändå älskar att gå emot strömmen. Det är på många sätt bland det absolut bästa jag vet.
  • Förenkla det du ska lära dig så mycket det bara går. Så att du lyckas med utförandet när du övar och bygg upp momentum. När du förenklar kan det också leda till att du har lättare att öva ännu mer. Till skillnad från om du gör för svåra övningar då problemet kan bli att du slutar öva efter x antal försök.
  • Tala med/mejla till de som varit top 5% för 5-10 antal år sedan och intervjua dem. Exempelvis fd. svenska mästare i schack. Fråga exv hur de skulle träna dig ifall du bara hade 4, 8 eller 12 veckor på dig att lära dig. Vilka principer har de? Vilka övningar skulle de rekommendera? Vilken spelare har blivit riktigt bra som de egentligen inte anser borde lyckats? Vilka är den spelares styrkor och egenskaper som de kan lära dig mer om?
  • Ta reda på vilka hinder andra har råkat ut för. Vad skulle kunna hindra dig? Vilka delar i din plan skulle kunna leda till att du inte avslutar det du påbörjar? Kommer du verkligen att kunna hålla dig till din plan med allt annat som händer i ditt liv? Många inlärningskurvor saboteras pga för höga förväntningar, en för strikt styrd övningsplan och att varken förväntningarna eller planen är anpassade till din nuvarande livssituation. Jag lär mig t.ex. massvis med saker medan jag diskar eller städar. Lyssna på mobilen och gör sysslor. Jag samlar allt i Evernote och försöker sakta men säkert på att bli bättre på att sortera det jag lär mig, så att det blir lättare att hitta i framtiden. Jag har långt kvar, men processen är i alla fall påbörjad.
  • Öva på de viktigaste 20%-en av det du ska lära dig, så att du får ut 80% av det totala resultatet. Inom kinesiska kan det t.ex. ske genom att du lär dig de ca 2000 mest använda kinesiska tecknen. På så sätt kan du förstå det mesta av det som du kommer att encounter när du läser i dagstidningar och till vardags. Sen är det ju också så att språkinlärning sker bäst i samspråk med native speakers, men det är nåt jag kanske skriver om vid ett annat tillfälle.

Jag kommer med återkomma till Tim Ferriss, D.I.S.S.S. och hans podcast i framtiden. Hans podcast har lett till en annan (Masters of Scale) som jag också kommer att ta upp när det blir dags.

Sinnesro

 

 

 

 

 

Hi there! Do you have any thoughts you want to share?