TED Talk med Lara Boyd – Hjärnans inre förändras hela tiden

Ju mer du djuplär dig om ett ämne, desto djupare spår sätts det och desto snabbare kan du koppla ihop det du har lärt med tidigare lärdomar. När det har blivit en vana att lära sig på ett sådant sätt kan livet bli riktigt häftigt. För att det går att hoppa mellan vitt skilda ämnen lika fort som det går att byta tanke.

Det tar nästan 9 minuter innan hon kommer till de riktiga godbitarna som jag vill åt. Hon talar mycket om strokes och hjärnforskning. En person sammanfattade hela talet väldigt enkelt i en kommentar på två meningar:

iknowsomethingcom 3 months ago
So, now we have proved what Confucius observed >2.5k yrs ago 😉 “I hear and I forget. I see and I remember. I do and I understand.”

Men jag är inte den personen, så jag djupdyker i ämnet istället även fast jag verkligen uppskattar citatet och kunde hållit mig till det.

Hennes perspektiv + mina tankar:

 1. Lär dig av personer som har en liknande inlärningsstrategi som dig. De kommer att uttrycka sig och bemöta intresseområdet från ett liknande perspektiv som du. Det är därför jag alltid ser till att leta tills jag finner en mentor som antingen skrivit, skapat en film om eller som diskuterat det jag vill lära mig och som vet mer än mig. Ju mer de grottat ner sig i ämnet desto mer vet jag att har funnit en av de viktigaste källorna i ämnet. Och ju tidigare det sker desto bättre. Med de flesta ämnena händer det inom 1-3 dagar, men med andra ämnen kan det ta veckor innan det sker, men oavsett så vet jag direkt när det har skett för att tacksamhetskänslan jag känner är oändlig. Om jag hittar mentorer som har ett liknande förhållningssätt så vet jag att jag slipper mycket fluff som kan vara lockande för andra, men som för mig bara stjäl tid från de viktigare delarna som jag vill åt. Ju större ämne, desto mer fluff att undvika och desto längre tid vet jag att det kommer att ta innan jag kommer åt de riktiga guldklimparna, men det är okej.
 2. Hur vi lär oss är väldigt personligt. Det tar längre tid för vissa att lära sig motoriska ämnen (surfa, skateboard, köra bil), medan det kan ta kortare tid för samma personer att lära sig teoretiska saker (fysik, matematik, ekonomi).
 3. Undvik allt som försvårar inlärningen så mycket det är möjligt. Förenkla lärandet så mycket du kan. Se till att bygga på dina styrkor utifrån tidigare inlärningserfarenheter. Ju mer du lär dig, desto mer kommer du att inse att allt lärande hör ihop och när det händer kan lärandet nå helt andra höjder.
 4. Tålamod och envishet är livsviktiga inslag i mitt lärande. Inget kommer gratis, utan att jag kämpar för det, men det betyder inte att jag ska jobba stenhårt i onödan. Jag jobbar hellre smart och lätt i de fall det är fullt möjligt. Och den strategin är även något som jag ständigt arbetar mot att förbättra.
 5. Likt de många studierna av Einsteins hjärna handlar lärande mest om hur många kopplingar din hjärna har och fortsätter att skapa, snarare än att hjärnan är en fast orublig massa. Ju mer du lär dig om saker och ting desto fler kopplingar skapas det. Och ju mer du djuplär dig om ett ämne, desto djupare spår sätts det och desto snabbare kan du koppla ihop det du har lärt med tidigare lärdomar. När det har blivit en vana att lära sig på ett sådant sätt kan livet bli riktigt häftigt. För att det går att hoppa mellan vitt skilda ämnen lika fort som det går att byta tanke.
 6. Det är därför jag skriver i dagboksform, om varenda intresseområde som är tillräckligt viktigt för mig, för att kunna lära mig ännu snabbare och för att lära mig om ämnet ännu djupare. Dessutom hjälper skrivandet att belysa de delar som jag inte förstår än. Och jag kombinerar skrivandet med att prata mycket om ämnet också. Vare sig det är med någon, mig själv eller en inspelning. Allt för att bearbeta det jag lär mig på så många olika sätt jag kan. Detta kan fortfarande vidareutvecklas, men det får jag skriva om en annan gång när jag skriver om hur jag vill förbättra mitt eget lärande.
 7. Många talar om 10000-timmars regeln (bl.a. Brian Tracy och Malcolm Gladwell som har varit och delvis fortfarande är 2 viktiga inspirationskällor i mitt liv) för inlärning. Den låter väldigt bra, men för vissa går det snabbare och för andra går det betydligt saktare och sen tror jag starkt på att det beror på vad det är du lär dig och hur. Gör du många dåliga övningar eller få riktigt bra övningar? Vad händer om du gör många väldigt bra övningar? Pröva dig fram och hitta strategier som passar just dig. Det gör en enorm skillnad, särskilt i längden.
 8. Boyd anser att dina beteenden är den absolut viktigaste faktorn när det gäller att förändra din hjärna. Inga stora framsteg inom lärande kan göras utan arbete. Inga mediciner eller preparat kan ersätta görandet. Ingenting fungerar bättre än bra övningar, enligt Boyd’s forskning.
 9. Hjärnan är väldigt formbar. Oavsett vilket håll din inlärning lutar åt bildas en spiral i samma riktning som antingen förenklar eller försvårar lärandet allt mer. Du lär dig av det du gör, men också av allt som du inte gör. Detta är något som jag själv har tänkt på väldigt mycket de senaste 10 åren och det är därför jag har varit väldigt noggrann med vilken typ av information jag tar in via media etc för att min teori är att media i de flesta fall försvårar lärande på många olika sätt. I alla fall om man följer massmedia och inte är väldigt selektiv. Jag kanske återkommer till detta ämne en annan gång för att det är a rabbit hole som jag undviker denna gång
 10. För mig har jag så sent som igår (27 juli) haft en upplevelse av hur min nya syn på förväntningar och min nya syn på ekonomi har lett till hur hela min världsbild har förändrats så pass mycket att jag inte har kunnat sova i lugn och ro. Jag har vaknat och bearbetat den nya informationen, som jag är helt positiv till mind you, men som fortfarande förändrat min syn på saker och ting avsevärt. Inom ekonomi är inte detta något ovanligt, särskilt inte när jag hittar livsförändrande information som vänder upp och ner på strategin jag använt innan.
 11. Dessutom har jag upplevt att jag de senaste veckorna har kunnat förenkla mitt lärande, gått igenom flera inre paradigmskiften och känt hur hela min syn på livet transformerats när det händer. Så det är mycket därför som jag känner att det som kändes sant för en månad sen inte alls behöver kännas så imorgon. Och det är helt okej. Det är helt enkelt den nya strukturen på mitt nya liv. Och jag har kommit till en punkt då det kan ske 3 gånger under en vecka beroende på hur bra källan är som jag har hittat och vilken del av nyckelinformationen jag får tag i först. Det är därför jag mycket hellre lär mig de få, viktigaste idéerna och börjar använda mig av dem på en gång. Hellre än att jag försöker förstå mig på de flesta/alla idéer, som faktiskt är olika viktiga, vilket bara leder till att hela processen tar så sjukt mycket längre tid. För en vanlig Ohlsson är förändring skrämmande, men för mig är det något av en craving som jag har känt sen jag var väldigt liten.
 12. Boyd påstår att successiv ökning av utmaningar, inom ämnet du lär dig, ökar förändringarna som sker i hjärnan såväl som underlättar inlärningsprocessen. Min personliga upplevelse, nu när jag har kunnat lära mig många nya ämnen och idéer på kort tid, är att det inte stämmer. Samtidigt hade mitt äldre jag definitivt hållit med henne när jag lärde mig nyckeldelar av specifika ämnen saktare. Allt är relativt när det gäller lärande och det är därför jag älskar det.

Så för att avsluta i Boyd’s anda; Go out and change your brain!

Sinnesro

 

 

Hi there! Do you have any thoughts you want to share?