Tankeexperiment – TED Talk med Jennice Vilhauer – Dina förväntningar vs din vilja

1. Förenkla så mycket det bara går, bryta ner ett rån i mindre moment och skapa övningar för varje moment. Skapa delmål.
3. Skapa ett team med tiden, bygga upp ett nätverk och eventuellt byta ut tjänster ju bättre rånare jag blir.
4. Och viktigast av allt; Ta ner detta inlägg från bloggen och påstå att den blev hackad haha.

Ett tankeexperiment innebär att jag utgår från ett eller flera ämnen, bestämmer ramarna, låter fantasin flöda och ser vart jag hamnar när jag är färdig med texten.
Jag fann en video om förväntningar när jag kikade runt efter sammanfattningar för en bok som har med ekonomi och inställningen till pengar att göra. Ett kärt ämne som jag återkommer till med jämna mellanrum i mitt liv, men det är ett ämne för en annan dag.
Tillbaka till videon nu, Kuda! Innan jag såg föreläsningen tänkte jag att det kanske bara var ännu en click baity titel som inte hade mycket innehåll, men efter några minuter och en del spolande förbi känslodelen av talet om en kvinna och hennes dejter som sket sig, kom det väldigt viktig information. Numer när jag tittar på TED Talks vet jag oftast hur länge de brukar tala innan de kommer till de riktigt tunga grejerna, så för att spara tid spolar jag förbi hela första delen om det inte är ett tal som har tokrelevant information redan från början. Precis som i alla andra branscher gör massorna oftast exakt likadant. Detta gäller även TED Talks, så ju mindre jag ser exakt samma talarstrategi, desto mer tid kan jag lägga på guldet i föreläsningarna. Vilket också ökar hur fort jag lär mig det viktigaste.

Då jag känner mig fiesty nu när jag skriver detta inlägg kommer jag använda ett exempel som kanske verkar helt sjukt. Särskilt för de som inte har en aning om mitt antisociala tänkande. Men för mig visar det tydligt hur förväntningar kan fungera negativt så jag kör på det. Dessutom är det en väldigt rolig del i att vara en skådespelare; Jag kan sätta mig in i olika roller hela tiden. Vidareutveckla mina tankeexperiment till helt andra nivåer då jag kombinerar olika färdigheter. Nu gör jag det i ett sammanhang utan ett alias och det gör det annorlunda. Det känns mycket mer spännande nu och det är kanske mer riskabelt, men utifrån där jag är idag betyder ordet risk inte alls samma sak som det gjorde för några månader sen. Detta är helt enkelt ett naturligt steg i min utveckling med tanke på alla projekt jag haft innan detta, för att komma till just denna punkt i min personliga utveckling. Fuck it. Let’s go!
 

Med förväntningar kan du reagera på två sätt, enligt Vilhauer. Du kan antingen 1 ge upp helt och hållet eller 2 förändra förväntningarna du har mha tre steg.

 

De 3 stegen – Mitt tankeexperiment som rånare
Snabbaste sättet för mig att pröva en ny strategi är att hoppa rakt in i den och att anpassa den efter hur jag tänker. Rån är ett bra exempel för att det är helt omöjligt för mig att ha positiva förväntningar när jag tänker på det.
 

Mina förväntningar när det gäller rån:
 1. Börja med stölder, eventuellt övergå till smårån för att sedan övergå till större rån.
 2. Se till att råna en jävla massa för att skapa erfarenhet och senare gör det för att tjäna mer pengar. Om jag skulle hinna bli riktigt bra på det skulle jag hyra ut mina tjänster när jag blev mer erfaren.
 3. Sitta inne i många år. Antagligen mer än vad jag fick njuta av pengarna, som antagligen skulle utebli de första 1-30 försöken. Till skillnad från Coola Tjorven som förväntar sig tjäna storkovan från allra första början använder jag mig alltid av dystra prognoser. För att det leder till två oundvikliga saker; 1 jag är beredd att fortsätta längre även om det skiter sig och 2 om det går bättre än förväntat blir det genast en grym bonus. Men bonus eller ej, prognosen förblir dyster enligt de mått jag valt. Och om det sedan visar sig att det faktiskt går riktigt bra kan jag ha en mer positiv prognos när det blir dags för de nästa 31-60 försöken. Tänk stort och gå hela vägen eller tänk inte alls! (Ja, nu har jag verkligen kommit in i rollen som rånare haha).
 

1. Hur mår du när du tänker på dina förväntningar?
Step1
 

 1. Stressad. Otålig. Illamående. Rädd.
 2. Känns väldigt långt bort från där jag är nu rent mentalt. Dessutom skulle jag behöva se till att hålla igång kroppen på ett helt annat sätt än vad jag gör nu.
 3. Känns omöjligt att utföra flera rån utan att bli gripen massvis med gånger. Särskilt innan jag eventuellt skulle lära mig komma undan med det.
 4. Jag ser en väldigt kostsam resa framför mig, både i tid och kostnader.
 5. Det dyker även upp väldigt många rädslor gällande min familj.
 6. Kommer jag inte vara tvungen att utföra personrån, för att öva, även fast jag hellre skulle hålla mig till affärer?
 7. Hur lära mig hantera vapen i skarpa lägen så pass väl att jag inte får panik ifall någon drar vapen i självförsvar?
 8. Hur ska samhällets goda medborgare se på mig, jag som också är lärare, särskilt när jag redan är en utsatt minoritet som i många fall redan anses vara kriminell pga min hudfärg? Det blir inte få fördomar att kämpa emot då inte! Och hur PR-twistar jag det? Sajnar jag upp för att vara med i en dokusåpa och skapar ett alterego för att hypa upp mig själv like a brand? Ahah, vilka idéer.
 

Negativa tankar och reaktioner betyder att du har negativa förväntningar på det som du ska göra. Om du har positiva förväntningar dyker positiva känslor upp. Jämför rån med att exempelvis skapa musik eller att ägna dig åt graffiti. Det blir en enorm skillnad i känslorna som dyker upp och dina förväntningar. Och det trots att graffitin du vill göra också är olaglig och att det finns konsekvenser även där. Jag älskar livets paradoxer trots allt!
 

2. Vad vill jag ska hända istället?
Step2
 

 1. Att jag kan råna allt mer,
 2. Att jag klarar mig så länge jag förbereder planer och utför dem,
 3. Att jag lär mig mer och mer om hur jag kan göra det och att jag kan hantera alla möjliga typer av situationer som kan uppstå.
 4. Eventuellt hitta likasinnade rånare att bygga upp ett samarbete med dem.
 5. I en skitstad som denna där det snackas mer än det görs kanske jag skulle försöka komma så långt som möjligt själv, eventuellt skapa mig ett namn och sedan samarbeta med andra, nyktra rånare som har en mer dedikerad syn och disciplin. Det är ju så jag brukar göra när jag ger mig in i ett nytt intresseområde; Vara oberoende och självständig. Öppen för det mesta, men helt stängd när det gäller skitsnackarna. Och ju äldre jag blir, desto snabbare kan jag undvika dem. Så inga jävla pundarrån här inte!
 6. Att sakta men säkert jobba mot att göra det svåra enkelt och förbli bekväm i det oavsett vad som händer. Skulle tyvärr inte förvåna mig om jag råkade skjuta nån eller om jag själv blev poppad, men men, det är ju livet trots allt. Och humorn i det vore oslagbart. Särskilt med mina storstilade planer om att det ska flyta på så lugnt som möjligt. Dessutom kanske jag skulle bli så sönderstressad i rånarbranschen att jag helt enkelt blev en rikspundare till slut. Och det enda jag gjorde var att åka in och ut, snacka stort, men bara utföra pundarrån. Ååh, det finns så många möjligheter och variabler.  Så mycket som kan gå åt helvete. Så många tragikomiska scenarion som kan uppstå. I love it!
 

Det du verkligen vill är oftast det absolut sista som du förväntar dig.
 

3. Vad behöver jag göra för att uppnå det som jag vill?
Step3
 

 1. Förenkla så mycket det bara går, bryta ner ett rån i mindre moment och skapa övningar för varje moment. Skapa delmål.
 2. Fråga de som vet mer än mig och som verkar ha en liknande syn på hur det ska göras. Fråga dem om olika strategier, tips och råd. Att fråga pundare som inte alls har samma disciplin som jag är helt poänglöst, förutom i specifika fall som kommer att visa sig senare när jag verkligen kommit igång och kan se det positiva i att t.o.m. fråga dem. Ibland kan även de som inte har någon riktig koll alls ge en bra idéer. För att jag kan ta deras taskiga idéer så mycket längre. Jag är ju en filosof trots allt. Som en lärande individ vet jag om i vilka skeden det är dags att ha olika typer av samtal eller tillägg i utmaningarna.
 3. Skapa ett team med tiden, bygga upp ett nätverk och eventuellt byta ut tjänster ju bättre rånare jag blir.
 4. Och viktigast av allt; Ta ner detta inlägg från bloggen och påstå att den blev hackad haha.
 

Förväntningar fokuserar oftast på de saker som kan gå fel. När du gör tvärtom och fokuserar på det du vill uppstår helt andra möjligheter. Sakta men säkert förändras synen på situationen till något positivt. Varje aktivitet som du gör för att uppnå målet förändrar sedan förväntningarna så att de blir allt mer positiva.
 

Men vad händer med de som förväntar sig att detta inte kommer att fungera? Enkelt. Besvara frågan vad är det du vill? På riktigt. Vet du vad du vill? Om inte, ta reda på det och skapa en plan med aktiviteter för att uppnå det. Det kommer inte att vara lätt, men det kommer antagligen kännas bättre och i många fall lättare än att lägga fokus på saker som du absolut inte vill ska hända. Och om du väljer att inte pröva nåt nytt? Välkommen till ännu en dag av problem som du aldrig verkar kunna lösa.
 

Jennice anser att det är när du motiveras av det du vill som förändring blir möjligt. Sen avslutar hon med ett citat som jag gillar; “Whether you think you can or think you can’t, you are right.” -Henry Ford
 

Sinnesro
 

Ps. En riktigt häftig bieffekt av detta tankeexperiment är att jag fått en liten inblick i hur det är att skriva om en fiktiv karaktärs motivationer och drivkrafter. Och det fastän jag inte alls hade författarskapet i fokus när jag påbörjade tankeexperimentet. Lärdomarna duggar tätt för de som har öppna sinnen, broder. Och jäklar vad kul det var!

Hi there! Do you have any thoughts you want to share?