Lärande – Ämnet jag ska lära mig del 1

Med Evernote Web clipper har jag 300+ bok summeringar inklippta som jag kan läsa när som helst i framtiden, även om jag är strandad utan internet på en mugg i Taiwan.

I ett inlägg skrev jag om hur jag skapade min första kursplan för att jag vill organisera mitt lärande ännu mer. Den här gången ligger fokus på vilka ämnen jag har valt att börja med. Det har lagts till ämnen, så att jag utgår från att de blir allt fler tills jag når en organisk gräns som leder till att jag kanske börjar skala ner antalet igen. Och då borde jag nå en punkt som är the sweet spot för min första batch. Först sorterade jag bland många olika ämnen av intresse. Sen började jag organisera listan så att jag skapade en sekvens som ledde till att flera utav ämnena gick in i varandra. Särskilt i början utav resan.

Detta första inlägg blev så långt att jag helt enkelt kapade det i mitten och endast har valt att lägga fokus på ämnet lärande. Då allt hänger ihop i min värld så finns det egentligen inget ämne som jag skulle kalla för litet. Det tog sin tid för mig att komma till en plats då jag kunde undvika att skapa en lista i en lista som var en del av en större lista i den ultimata listan. Listception helt enkelt.

Vad är viktigast att jag lär mig utifrån mina nuvarande mål?

  1. Lärande (länkar till detta inlägg)
  2. Kursplaner
  3. Hemmasysslor
  4. Konsult som egen företagare
  5. Blogga
  6. Cykla
  7. Eget Företagande
  8. Anki
  9. Shona
  10. Gambling

Lära mig ännu mer om lärande
Första ämnet av alla, för att jag tänker att jag kan snappa upp nya rutiner, tekniker och metoder som kommer att vara användbara under hela kursperioden. Några böcker av högsta intresse i sammanhanget är The 4-hour chef, Accelerated learning techniques och The first 20 hours.

Ett sätt att se till att öka min lärararsenal är genom att läsa bok summeringar snarare än att läsa hela böcker. Ett råd som jag hörde Brian Tracy nämna i en ljudbok för ca 10 år sen, som jag sedan har haft i åtanke, men inte utnyttjat förrän först nu. Med Evernote Web clipper har jag 300+ bok summeringar inklippta som jag kan läsa när som helst i framtiden, även om jag är strandad utan internet på en mugg i Taiwan. Som arbetslös kan jag inte investera i en massa böcker just nu och dessutom ger bok summeringarna mig en tydlig bild av ifall böckerna verkar vara något för mig eller ej. Så det är ett bra sätt för mig att skapa en lista på böcker som jag verkligen vill köpa. Det absolut bästa med böckerna jag äger är att jag kan kladda helt fritt i dem. Göra dem till mina egna. Ännu ett tips från Tracy och en anledning till varför jag har jättesvårt för lånade böcker numer då jag inte kan göra dem till mina via anteckningar och symboler.

AcceleratedLearningTechniCD1
Ja, det är ju inte riktigt den snyggaste framsidan på en bok haha

En sak att notera är att jag har haft tillgång till Accelerated learning techniques (Rose & Tracy) ljudboken + arbetsboken i snart 10 år och trots det är det den bok som jag har utnyttjat minst, fastän jag verkligen vet att det finns många juveler i den. Och det vet jag för att mycket utav de saker jag har prövat har hjälpt mig lära mig djupare och snabbare. Jag använder flera tekniker från boken och har gjort det sen jag hörde den första gången, men grejen är att jag inte gör det fullt ut. Denna gång tänker jag utmana mig själv och gå hela vägen.

The 4-hour chef är en bok som skrivits av Tim Ferris som gjorde en TED Talk där han nämnde delar av boken som gjorde ett stort intryck på mig. Sedan dess anser jag att han verkar vara mer av en girig, opålitligt typ snarare än att han är en författare eller försäljare som tänker längre än sig själv. Skillnaden kanske kan diskuteras i framtiden, på bloggen, då jag själv tänker utforska försäljning för att lära mig core skills inom eget företagande m.m.. Men jag tänker vara den typen av försäljare som faktiskt vill kunden väl. Samtidigt är jag fullt medveten om att det är upp till kunden att avgöra, särskilt om de ens bryr sig om hur en försäljare låter eller beter sig.

Kaufmans, The first 20 hours, är en bok som han talar om i en TED Talk. Så jag vet om hans grundtankar om ämnet, men hade helt missat att han hade en bok i ämnet också. Det jag gillar med hans tankesätt är att han också ifrågasätter 10000-timmarsregeln och anser att det ibland är viktigare att bli good enough bara man har en tydlig plan för sitt lärande. Ferris och Kaufmans böcker har vissa likheter som jag har noterat, men jag tänker att det bara är bra att jag har sett det. Då kan jag jämföra skillnaderna och pröva de olika tillvägagångssätten.

Sinnesro

 

Hi there! Do you have any thoughts you want to share?