Kursplanen – Ämnet jag ska lära mig del 2

För mig är det otroligt viktigt att skapa system inom allt som går att systematisera. Och det gäller alla delar av livet. Det är ett livsviktigt förhållningssätt för mig. På så sätt behöver jag inte lära mig hur jag ska lösa ett specifikt problem varenda gång, utan jag använder lärdomarna från mina tidigare erfarenheter. Kombinerar det med mina principer och uppdaterar systemet när det behövs.

Jag skrev ett inlägg om ämnet lärande i min kursplan. Den här gången är det själva kursplanen som är i fokus. Vad är viktigt att tänka på? Hur kan jag skapa en? Vad finns det för fällor som jag kan råka ut för i skaparprocessen? Hur flexibel kan jag vara när det är min personliga kursplan? Vilka lärdomar kommer detta enorma projekt att innehålla? Kan jag ens skapa en kursplan för mitt egna lärande? Vad fan håller jag på med? Frågorna är många och fler blir de.

Vad är viktigast att jag lär mig utifrån mina nuvarande mål?

 1. Lärande
 2. Kursplaner (länkar till detta inlägg)
 3. Hemmasysslor
 4. Konsult som egen företagare
 5. Blogga
 6. Cykla
 7. Eget Företagande
 8. Anki
 9. Shona
 10. Gambling

Skriva kursplanen
Kursplanen skapas för att organisera lärandet. Att bryta ner ämnen i mindre beståndsdelar ska eventuellt bli en vana då jag gör det i varenda ämne som jag ska studera. Och ju mer jag gör det desto fortare kommer det gå för mig att komma in i det tänket. Samtidigt är det viktigt att jag förenklar lärandet så att gör så lite som möjligt och får ut maximala resultat för insatsen. Detta är nåt som Les från Vimoas talar om i Bomber Megazine i en gammal intervju; Att kunna göra mer på mindre tid för att du har blivit så mycket bättre, snabbare och effektiv. Det är vad det innebär att vara ett proffs.

Att revidera och förbättra kursplanen är givet. Jag sätter igång för att komma igång. För att universum ska veta att jag har bestämt mig och att jag är redo. Och genom att jag vet om att kursplanen inte är perfekt från början ger jag mig själv tillåtelse att upptäcka saker som behöver justeras medan jag studerar. Det betyder att jag inte letar efter saker att förbättra, jag försöker inte skapa en perfekt kursplan. Det är bara idiotiskt och leder till fördärv helt i onödan. Och inte är det så att jag slarvar fram en kursplan heller, det skulle bara leda till att jag slutade studera för att innehållet inte håller måttet. Så i slutändan är det enda som betyder något faktumet att kursplanen är tillräckligt bra. Då kan jag bygga vidare och skapa riktigt bra kursplaner längre fram.

Nash Alicia 1

Mitt system för att lösa problem
Förutom att jag skapar kursplaner för min egen skull så innebär ju hela denna inlärningskurva en viktig sak; Att allt jag lär mig genom arbetet med kursplanerna leder till att jag uppdaterar mitt system ifrån grunden. Detta är helt enkelt början på en helt ny release av systemet. Och det är riksfett! För att det är det som kommer skapa en snöbollseffekt inom många andra områden när det blir dags för mig att ge mig an dem. Ännu en anledning till varför jag tackar gudarna; För att de gav mig förmågan ha och se visioner. Medan jag skriver nu och medan jag tänker på ämnet kursplaner + lärande i allmänhet kan jag se en helt ny framtid formas. Med mina principer, mitt system, mina erfarenheter, andras erfarenheter som jag lyssnar noggrant på och lär mig av (när de är av intresse), och med min nyfikenhet har jag kunnat skapa något som jag kallar för en sannolikhetsteori. Inte att förväxlas med den officiella sannolikhetsteorin även fast det faktiskt finns likheter i våra synsätt. Min sannolikhetsteori handlar helt enkelt om att jag tänker mig hur hög sannolikheten är att olika scenarion utspelas beroende på de alternativ jag har att välja mellan. Ju mer krävande ett problem är desto mer använder jag mig av olika tankeexperiment där jag prövar att gå igenom scenarion och hur de utspelas beroende på de variabler jag väljer att ha med. Ofta lägger jag till fler variabler än vad jag vet om i nuläget vilket ger mig möjligheten att förbereda mig inför scenarion som för många andra skulle anses vara omöjliga eller extremt osannolika att inträffa.

Två exempel på hur jag använder mig av sannolikhetsteorin skulle kunna se ut så här:

 • När jag arbetar med kursplaner för att organisera mitt lärande, hur stor är sannolikheten att erfarenheterna rån det arbetet kan komma till användning som egen företagare i framtiden? 100%. För att skapa en vision, skriva ner och tydliggöra mål, reda ut vad det är jag säljer och varför, marknadsföra mina tjänster, för att pitcha mina affärsidéer m.m.
 • Om jag istället ställer samma fråga, men har fokus på när jag ägnar mig åt hemmasysslor då? 100% där också. För att skapa gemensamma mål med Daniela, skapa en egen plan för framtiden (planer är till för att förändras, inte för att förutsäga framtiden),  göra hela familjen grym på att hantera pengar (hanteringen är viktigare än mängden), förenkla mitt liv m.m.

matrix-revolutions1

För mig är det otroligt viktigt att skapa system inom allt som går att systematisera. Och det gäller alla delar av livet. Det är ett livsviktigt förhållningssätt för mig. På så sätt behöver jag inte lära mig hur jag ska lösa ett specifikt problem varenda gång, utan jag använder lärdomarna från mina tidigare erfarenheter. Kombinerar det med mina principer och uppdaterar systemet när det behövs. T.ex. när ett problem innehåller så pass många nya och avancerade variabler att det måste tas på fullaste allvar. Det är så jag har utvecklats från problemlösare till lösningsfokuserad till att kunna lösa 95% av alla problem jag kommer i kontakt med på kortast möjliga tid för att jag hela tiden arbetar på likheterna mellan dem snarare än att se dem som enskilda problem. Dessutom kan de rangordnas och grupperas och då går det att lösa 2 huvudproblem som leder till att x-xx andra problem löser sig i ett svep. Genom att lägga all fokus på att lösa problemen vid rötterna istället för att ägna energi åt grenarna och kvistarna. Detta är också en tanke jag lärde mig fördjupa via Tracys ljudböcker. Jag gjorde redan nåt liknande innan, men han gav mig nya verktyg för att tänka mer konkret kring problemlösning.

Prioritera
Brian Tracy har en bok som jag verkligen gillar i ämnet problemlösning som jag kanske skriver om vid ett senare tillfälle. Den heter Svälj den fulaste grodan först. En variant som är inspirerad av boken är att veta vilka problem som har A värst konsekvenser + är brådskande jämfört med de som är B som har allvarliga konsekvenser, men som inte ä brådskande alls. Och slutligen C de problem som inte är tidsbundna och där konsekvenserna helt enkelt går att leva med, beroende på variablerna. Ju fler avancerade variabler desto viktigare att lösa problemet snabbare. För de problem som kan explodera är just de där variablerna kan leda till att problemet multipliceras fort som fan. Den typen av problem är alltid den jag prioriterar först.

Särskilt då jag anser att problem multipliceras snarare än adderas när de blir många och läggs på hög. Det innebär helt enkelt att två problem känns som två, men att det multiplikativa blir ännu mer märkbart när du har 15-45 problem. Oavsett om de är pyttesmå eller inte kan det kännas som att de är betydligt fler och om du inte kan sortera dem kan du lätt bli overwhelmed. Det är därför så många ger rådet att du ska skriva ner dina problem för att få distans till dem. Det är först då de kan sorteras. Känslan av att bli overwhelmed segar bara ner problemlösningen, så jag undviker att hamna där så långt det är möjligt. Men förra året när jag hade min värsta krasch hittills hade jag långa perioder då den känslan bet sig fast i mig djupt in i min själ. Jag är fortfarande bara en människa och det är det som är så häftigt; Att hitta sätt att hantera det som livet kastar på en. Gång på gång.

Utveckling
Eftersom att jag älskar att skriva, tala och reflektera i allmänhet betyder det att jag kan ha användning utav det jag lär mig just nu inom alla områden av livet. Därför är det helt omöjligt för mig att sluta utvecklas. Jag måste fortsätta för att det är så jäkla fascinerande. Jag måste löpa linan ut. Vad ska jag annars göra? Sluta och endast tänka mig till hur det skulle kunna bli? Återgå till en tidigare fas i mitt liv? Bullocks! När hjärnan väl har förändrats är förändringen evig.

Racoon Meme

Utveckling är möjligt för de som söker nya vägar. Människan kan agera på den förändring som uppstår eller ej. “A mind that is stretched to a new idea. Never returns to its original dimension.” -Doseone från Anticon (i “The scarecrow speaks”). Jag vet att han inte är källan till citatet, men jag vet också att jag gillar att underhålla mig själv. Och att hoppa mellan racoon memes, filosofi och hip hop är väldigt underhållande för min hjärna just för att det inte finns ett tydligt samband. Men det finns ett samband, i min värld.

Bloggen
Sist men inte minst så skapar kursplanen ett sätt för mig att mäta det jag lär mig och ger mig möjligheten att skriva om det på bloggen. Och eftersom att bloggen är officiell ställs det krav på ett antal saker som jag kan välja att ha i åtanke eller rent av skita i, beroende på syftet med det jag skriver om. Men bloggalternativet gör skrivandet om ämnena ännu mer skarpt. Jag skriver massor oavsett om det är officiellt eller ej, särskilt när jag är normalfungerande i min galenskap. Så fort energin är där gasar jag på. Det finns inget naturligt mjukt läge i mig. Livet ska levas fullt ut. Gasen i botten. Hårdrock to the bone! Skillnaden mellan mig och andra som gasar på i livet är bara det att jag kombinerar det med mina system och min filosofi istället för bira och knark. Jag dömer inte, jag bara observerar och agerar där efter, eller hur Andreas <3?

Anpassning är A och O i mitt liv och bloggen blir en förlängning av den anpassningen. I framtiden ifall jag bestämmer mig för att blogga för pengar kanske jag bryr mig om vad läsarna och vad de vill ha, i första hand, men tills dess skriver jag för min egen skull och om nån annan dåre skulle finna nåt av intresse är det en bonus. Då är cirkeln sluten.

Sinnesro

Hi there! Do you have any thoughts you want to share?