Hemmasysslor – Ämnen jag ska lära mig del 3

Om det är någonting jag vet så är det att det jag inte vet är det som kan leda mig till helt nya världar. Samtidigt är det så att allt jag vet också kan vara helt fel och därför uppdaterar jag mina system så fort jag får nya infallsvinklar som förändrar hela världsbilden.

Nu är det dags att ge mig ut på det manligaste uppdraget av dem alla; Hemmasysslor. Jag tänker inte ljuga, när jag inte har bott själv har jag inte skött det så snyggt som min bästa hälft har velat. Anledningarna har varit många och de tyngsta har varit relaterade till hur jag har vuxit upp och sett städnojor vara ett sätt att fly från problem, vilket har gjort städning till ett laddat ämne, men nu är det dags att ta sig an den utmaningen också.

Jag har vetat om att det bara var en tidsfråga innan det skulle hända. Det fanns viktigare saker att reda ut först. Skala löken helt enkelt och nu när det är dags för hemmasysslorna och jag är peppad så in i helvete. Att bryta djuptrotade mönster är ingen enkel uppgift, särskilt inte när jag är inne på att bryta de flesta utav dem oavsett hur många år det tar.

Byuakuya4

Livslångt lärande var inte något jag lärde mig inom svenska skolan. Utan utanför. Ironiskt va, Folke? Jag håller ingen grudge trots dina stackade decks med raskort. Du gjorde så gott du kunde med dina erfarenheter och referensramar. Jag accepterar det. Men jag har inte glömt. Det var en riktig skitskola för elever som inte passade in i den vidrigt smala mallen. Har hört att den ska vara bättre nu. Okej, nu går vi vidare för i helvete va, Kuda!? Haha okej okej. Men jag vill bara säga det att om du vet vart du kommer ifrån, vad du har upplevt och varför du drevs av dina drivkrafter, så kan du göra vad fan du vill om du lär dig kanalisera energin. Utan Folke, ingen lärarroll för min del. It is what it is.

Vad är viktigast för mig att jag lär mig utifrån mina nuvarande mål?

 1. Lärande
 2. Kursplaner
 3. Hemmasysslor (länkar till detta inlägg)
 4. Konsult
 5. Blogga
 6. Cykla
 7. Företagande
 8. Anki
 9. Shona
 10. Gambling

Så hur tänker jag gå tillväga för att lösa detta då?

Jag vet om att hemmasysslor är ett stort ämne, så första delen handlar om att skriva ner vad det är hemmasysslor innebär. Nästa del är att organisera dem i en lista så att jag kan gruppera aktiviterna. Efter det kan jag börja skala bort och prioritera de absolut viktigaste aktiviteterna först. När jag har kommit så långt är det dags att ge mig in i ämnet och börja samla information. Det slog mig nu att en kursplan borde ha en referenslista klar innan studenten sätter igång, men i mitt fall så vet jag redan i de flesta fall vart jag kommer att kunna leta fram bra källor. Jag använder mestadels Google för att påbörja mina inlärningsprojekt och via sökmotorn kommer jag antingen fram till ett forum, en hemsida eller en Youtubevideo. Därifrån kan jag sedan gå vidare beroende på vilka källor som verkar hålla i guldet. För mig handlar allt om att hitta de rikaste källorna som get right to the point. Så fort det sker mjölkar jag dem på information, internaliserar informationen genom att tala om den, berätta för andra om hur aktiviteten kan utföras och plötsligt är jag helt immersed i uppgiften och har gjort ämnet till en del av mitt liv. Särskilt om jag är motiverad, vilket jag är tack vare mina learning intentions och kursplanen.

Svaren är skrivna utifrån premissen att det är mycket bättre att aktiviteterna utförs minst det antal gånger i veckan som jag verkligen klarar av, istället för att jag fuckar ur pga för höga förväntningar, vilket onekligen leder till att jag ger upp och återgår till mina gamla beteenden. Särskilt inom detta ämne.

This slideshow requires JavaScript.

Vad vill jag kunna klara av att göra vecka efter vecka, med fokus på bredd snarare än att jag endast fokuserar på disken eller tvätt?

 • Dammsuga 1 gång i veckan
 • Svabba 1 gång varannan vecka
 • Tvätta 1 gång varannan vecka
 • Organisera papper. Tidningssamlare. Pärmar. Plastfickor
 • Plocka undan saker 1 gång i veckan. Göra det 5 minuter åt gången
 • Diska för hand 1 gång i veckan
 • Diska i diskmaskinen 1 gång varannan dag
 • Vika kläder
 • Skapa rutiner
 • Göra uppgifterna i en sekvens även om det är ett längre avbrott mellan aktiviteterna. Detta gör det lättare att följa hela processen. Vilket leder till att det blir lättare stt förenklsa uppgifterna och att hitta flaskhalsarna. Förenkla dem
 • Fler uppgifter kommer att läggas till ju längre jag pluggar ämnet. Det viktigaste är att jag börjar i en ände som fäster

Byuakuya2

När jag har brutit ner ämnet hemmasysslor ser resultatet ut så här:

Prio1

 • Rengöra
 • Organisera
 • Matlagning

Prio 2

 • Rutiner
 • Torka
 • Kasta/sälja/ge bort

Nu när jag vet om vad som är absolut viktigast kan jag gå vidare till nästa fas; Se över hur jag kan kombinera delar av det jag ska lära mig så att jag spar tid. I det här fallet gick jag in på Youtube och sökte på fold clothes fast för att jag tänkte att jag behövde lära mig vika t-shirts och tröjor som ett proffs. Jag fann denna video av DaveHax som jag analyserade tillsammans med Skylanders, min älskade 10-åring. Ja, det finns absolut ingen anledning för mig att ge mer information om mina barn på nätet i dagsläget. Namnet Skylanders kom jag på när jag podcastade som Grayz och i och med att han är en viktig del av mitt liv skapade jag ett alias baserat på ett av hans forna intressen. Rip. Hur som helst tittade vi på videon och diskuterade hur Dave gjorde. Skylander fick berätta för mig hur det hela gick till och det var jobbigt som fan för honom, men han lyckades till slut. Bra jobbat!

Nästa aktivitet blev att leta efter videos kopplade till rengöring och organisering. Jag hade inget specifikt i åtanke utan gjorde som jag brukar göra; Jag väljer en startpunkt och sedan tar jag det därifrån och låter gudarna avgöra vad jag finner. Oftast hittar jag något inom kort, särskilt om det är ett populärt ämne och på engelska. Att hitta riktigt bra information på svenska är tyvärr inte alls lika lätt för att det är en så mycket mindre pool av människor som ens håller på med det som jag vill ta reda på, på den nivån jag vill lära mig. För att oavsett om jag har brytt mig om ett ämne eller inte i det förflutna, så blir det en helt annan femma när jag gör ämnet till ett aktivt intresseområde. Det är då the magic happens helt enkelt. Inga sparks utan tydliga intentions.

Söksession 2 sökte jag på cleaning hacks. Jag brukar inte använda mig av sökningar på lifehacks för att det kan leda till många livsfällor, som jag kanske diskuterar i framtiden, men efter att jag kollade på videon om att vika t-shirts på 2 sekunder tänkte jag att jag prövar. Jag fann en kvinna vid namn VasseurBeauty som jag till en början inte trodde skulle bring the pain, men som jag insåg efter en väldigt kort tid hade videos av extremt högt värde för det jag behövde se NU! Så jag tittade om och om igen på kärnmaterialet som var mindre än 40 minuter och var ovärderligt. Hon berättade och använde sig av olika tekniker, metoder och strategier och lärde mig en hel del. Plötsligt har jag fått tillgång till en arsenal av städalternativ. Nya versioner av gamla alternativ som inte har funkat av flera anledningar som jag kommer nämna snart.

KonMari - New-life-quotes-life-changing-quotes
Det kan finnas något i detta påstående

KonMari metoden
Det finns en författare vid namn Marie Kondo som har skrivit boken The life changing magic of tidying up. Jag har bara hört VasseurBeauty berätta om boken, så när jag fick reda på att den existerade kollade jag upp möjligheterna att läsa massvis med bok summeringar. Jag fann en massa på en gång och kommer att läsa dem längre fram. Jag är ganska säker på att jag har fått ut 90% av de absolut mest relevanta delarna bara genom Vasseurs video. Inte för att hon berättar allt, utan för att jag kan skapa egna variationer av det hon berättar om boken. Det viktigaste med metoder är inte att följa dem blint. Inte för mig. För mig är det mycket viktigare att förstå metodskaparens mindset och sedan skapa mina egna principer utifrån deras idéer. Paradoxen är att jag genom kursplanen ska pröva att gå längre med att följa metoder än vad jag brukar göra för att jag vill utmana mig själv. Genom att lägga egot på hyllan längre än vanligt är jag säker på att insikter som annars inte hade inträffat lika fort kommer att visa sig vara invaluable för mig. Om det är någonting jag vet så är det att det jag inte vet är det som kan leda mig till helt nya världar. Samtidigt är det så att allt jag vet också kan vara helt fel och därför uppdaterar jag mina system så fort jag får nya infallsvinklar som förändrar hela världsbilden. Hmm, det är ett ämne som kan fördjupas en annan gång.

De viktigaste tankarna jag får efter att jag har jag sett videon är:

 • Att ha en massa saker stressar. Detta har jag tänkt i många år. Jag har bara inte kunnat ta tag i rensningen på riktigt. Rensa allt på en gång! Gör du det blir det svårare att återgå till dina gamla mönster, enligt Kondo. Jag förstår hennes tanke, men jag kommer att börja med att rensa saker i etapper för att ett viktigt mål jag har är att förenkla det jag gör så pass mycket att jag inte kan misslyckas. Så om jag rensar mindre åt gången kommer det att gå fortare än om jag försöker rensa allt på en gång. Varför? Allt på en gång-strategin misslyckas ju så fort jag inte verkligen har rensat allt. Om jag rensar lite åt gången kommer jag automatiskt att vilja rensa mer för att “det var ju så himla lätt” att rensa det lilla jag hade tänkt rensa. Det är viktigt att följa min hjärnas tankeflöde. Förut hade jag satsat på allt och misslyckats om och om igen. Det är därför jag blir så jäkla peppad för att jag vet att jag kommer att bli grym bara jag inte kolar vippen innan haha.
 • En annan härlig konsekvens är att idén att öva så att jag inte kan misslyckas är skitbra för att stävja den allt eller inget-mentalitet som jag har haft sen jag var 14 år. Den mentaliteten är riksgrym inom graffiti eller teater, för att den kan ta en hela vägen till målet oavsett vad som händer, men när det gäller att leva ett “normalt liv” krånglar det till saker utav bara helvete. Allt har sin tid och plats, sägs det ju. Jag vet inte, jag lyssnar inte på vad de säger. Jag lyssnar noggrant på det jag hör i mig själv, efter att jag har hört vad de har att säga.
 •  Sortera enligt objekt snarare än områden eller lådor. Detta är något jag ska kolla upp först av allt i summeringarna sen! Objekten kan sorteras så här: Clothing, papers, books, miscellaenous och mementos. Då jag kan tänka på engelska också skiter jag i att ens ödsla tid på översättningen. Viktigare att hålla igång. // Det typiska tipset brukar vara att du ska “börja med en hylla och sedan gå vidare till nästa”. Sen kan det variera om det ska vara 1 eller 4 hyllor åt gången. Den detaljen spelar ingen roll i sammanhanget, Kuda! Okej. Så hur som helst. Det jag gillar med Kondos metod är att fokus ligger på objekten. För att med mitt sätt att sortera saker i livet har jag lättare att komma in i tänket om jag bara har en viss typ av objekt att ha i fokus än om det är alla möjliga typer av objekt. Min hjärna strukturerar specifika objekt mycket lättare än det mer abstrakta alternativet områden, som kan innehålla vitt skilda objekt.

Hur rensningen går till med kläder

 1. Samla alla kläder på en plats
 2. Ha musik utan vokaler eller tystnad i rummet när du gör detta. Personligen gör jag gör vad fan jag vill, brush. Och anpassar mig därefter beroende på hur det går/påverkar processen.
 3. Ta upp ett plagg i taget
 4. Vad känner du? Känner du glädje eller lust när du håller upp plagget?
 5. Om svaret är nej, lägg det i en hög som ska rensas
 6. Om svaret är ja, lägg det i en hög som ska behållas
 7. Rensa sedan utan skuld. Den här delen tänker jag kan vara knepig för vissa. För mig är det enkelt. Om jag har fått något som jag inte vill ha/kommer använda, så rensas det bort. Jag accepterar inte medberoendereaktionen som är att det måste behållas för att det är en present. Vadå, ska jag behålla varenda jävla present som jag har fått sen jag var 2 då? Do you. I’ll do me. Det är så jag ser på saken. Och jag tänker då inte överföra det tankesättet till mina barn. Jag vill att de ska kunna rensa fritt när de vill. Det kommer vara en lång process att komma dit, men jag är envis och jag ger aldrig upp mina mål. Jag bara anpassar mig efter det jag lär mig på vägen.
 8. Kläder som ska hängas ska hängas från vänster till höger, vilket innebär att de tyngsta plaggen hängs först och så blir plaggen lättare och lättare. Mitt ego vill så klart göra tvärtom på en gång! Obstinat som det är, men efter att ha vridit på den tanken kanske det här kan fungera? Innan skulle jag ju självklart hänga från höger. Varför? För att jag kan så klart! Läs om detta i bok summeringarna och se vad du hittar. Antagligen finns det en idé där som kan lugna mitt ego. Är ganska säker på det. Det brukar vara så i såna här sammanhang när egot kickar igång medan jag lär mig något utmanande.
 9. Vik ihop kläderna (även strumpor) så att de kan rullas ihop. Jag skiter i att ens försöka förklara hur de ska vikas. Tacka fan för screenshots! // Den här idén gillar jag som fan! Jag prövade att rensa ut lite i garderoben, vilket blev närmare en tredjedel första gången jag prövade. Och jag gillar hur mycket mer plats det finns i garderoben redan nu!

  This slideshow requires JavaScript.

Här nedanför är en infographic med a KonMari Cheat Sheet som jag fann och den kan användas som en reminder i vardagen, enligt Make Space bloggen.

marie-kondo-konmari-method-cheat-sheet-makespace-storage

Avslutningsvis bifogar jag en till video som VasseurBeauty har gjort. Den innehåller väldigt bra tips när det gäller rengöring. Det vore bättre för mig att skapa screenshots från videon än att jag skrev ner en sammanfattning, för att kärnmaterialet är så kort och koncist när det väl drar igång. Den enda information som skulle behöva skrivas ner är den som har att göra med de varor hon talar om för att hitta svenska motsvarigheter.

Tack för denna gång! Det har varit jäkligt kul att kämpa för livet inom denna mansdominerade sport.

Sinnesro

Hi there! Do you have any thoughts you want to share?